WATER

Water als waardevol goed voor de stad en zijn bewoners

De gevolgen van klimaatverandering en de toename van mensen die zich naar het stedelijk gebied verplaatsen vragen om een andere, toekomstbestendige manier van stedelijke inrichting en multifunctioneel gebruik van ruimte.

Geïnspireerd door de natuur ontwikkelt New Urban Standard producten en systemen waarbij water wordt gezien als fundamenteel onderdeel van de oplossing. Gezond groen is noodzakelijk voor een prettig leefklimaat en dit is simpelweg onmogelijk zonder voldoende “blauw”. We voorkomen dat water tijdens hevige regenval wordt afgevoerd terwijl het in periodes van droogte juist goed gebruikt kan worden. Dit doen wij onder andere bij stadsbomen, op Blauw-Groene daken, onder fietspaden, maar bijvoorbeeld ook onder sportvelden en straten.

New Urban Standard oplossingen in de inzending van Groencollectief Nederland

Regenwater vasthouden en hergebruiken op het dak en in een raingarden

Door regenwater op te vangen op het dak ontzien we het riool en kan het worden ingezet

voor plantirrigatie. Op deze manier creëren we ’s zomers middels plantverdamping een

koelend oppervlakte in plaats van een warmtebron.

 

Voldoende watervoorraad in het systeem zorgt daarbij voor optimale plantgroei, wat biodiversiteit stimuleert. Wanneer het systeem volledig is gevuld, kan het resterende water worden gebruikt in groeiplaatsen voor bomen of bijvoorbeeld voor een raingarden. Zowel het dak als de raingarden zijn zichtbaar in de Floriade tuin en zijn voorzien van het Permavoid Capillair Irrigatie systeem.

 

Dit systeem bestaat uit een waterbergende fundering gemaakt van volledig gerecycled materiaal met

daarin capillaire kollommen. Wanneer de beplanting erom vraagt, zorgen deze kolommen voor verticaal watertransport waardoor het opgeslagen water in de fundering automatisch naar de leeflaag wordt getransporteerd en beschikbaar is voor de beplanting. Wanneer het systeem op het dak volledig gevuld is met water, wordt dit overgeheveld naar de raingarden. Op deze manier gaat er geen water verloren en is het mogelijk om het rioolsysteem volledig te ontlasten en groen optimaal te voorzien van water, zodat het optimaal kan presteren voor omwonenden.

 

Partners