KOELE KLINKERS

KOELE KLINKERS & WATERPASSERENDE (HALF-) VERHARDING

Het klimaat verandert; weersinvloeden worden extremer en wateroverlast neemt toe. Regenbuien zijn minder frequent maar des te heviger als het wél regent. Huidige afvoersystemen en rioleringen zijn hier meestal niet op berekend. Straten en pleinen komen blank te staan bij een wolkbreuk met alle gevolgen van dien. Dit is een groeiend probleem op steeds meer plekken in Nederland.

In onze inzending is uitsluitend gekozen voor duurzame klinkers. Er is gekozen voor klinkers die water infiltreren, absorberen, water vasthouden en/of water doorlaten. Wij hebben gebruik gemaakt van de volgende producten:

De ZOAK van Tilesystem X

De ZOAK klinkers en tegels zijn revolutionaire keramische producten voor een klimaatbestendige toekomst. Deze keramische bestrating absorbeert regenwater ongelofelijk snel door het ZOAK principe (Zeer Open Afval Keramiek). Bovendien zijn deze klinkers en tegels slijt- en kleurvast! Deze bestrating wordt geproduceerd uit keramisch afval dat ontstaat bij het produceren van keramische tegels. De ZOAK is een volledig circulair product uit gerecycled keramiek. Op deze manier krijgt dit afval een nieuw leven.

 • Zeer waterdoorlatend: De tegels en klinkers zijn 100% waterdoorlatend. Hierdoor fungeren ze als een spons die regenwater tot 30 mm / minuut per m2 kunnen verwerken.
 • Bestrijding van hittestress: Nieuwe resultaten door onderzoek in klimaatkamer: door warmte kan vastgehouden water verdampen. Hiermee wordt het UHI-effect verkleind.
 • Geluid reducerend: De gepatenteerde doorlatende structuur absorbeert geluiden van voertuigen en zorgt zo voor een fijnere leefomgeving.
 • Lange levensduur: De ZOAK producten bestaan uit keramisch afval en worden op 1200°C gebakken. Hierdoor zijn de producten kleurvast en zeer sterk.
 • Duurzaam: De ZOAK producten kunnen hergebruikt worden voor nieuwe ZOAK bestrating (closing the loop).
 • Sterkte: De ZOAK producten hebben een splijtsterkte (7,0 MPa) die flink hoger is dan massieve betonstraatsteen (3,6 MPa) en waterdoorlatende betonstraatsteen (2,5 MPa).

Hydro Lineo van Terras & Trends:

Deze klinker biedt een waterdoorlatende oplossing om mee te ontharden en te vergroenen. Zo ontstaat er minder last van water op bijvoorbeeld oprit en paden. Door te variëren met de modellen leg je ook de meest uiteenlopende patronen: strak, grillig, aansluitend… Met deze waterpasserende klinker kun je creatief aan de slag.

Deze stenen worden vlak geproduceerd waardoor ze altijd even lang, breed en hoog zijn. Dat zorgt voor een makkelijke plaatsing en een mooi resultaat. Een ander voordeel is dat door de hoge dichtheid van de stenen water minimaal wordt opgenomen. De stenen drogen dus sneller en zijn zo minder gevoelig voor vervuiling en vergroening.

Komex® Bio halfverharding van Koers

Halfverhardingen dragen bij aan een actief klimaatbeleid. Door hun koele toplaag zijn halfverhardingen namelijk ongevoelig voor temperatuurveranderingen en houden ze op die manier de temperatuur in balans. Daarnaast zijn ze waterdoorlatend, waardoor de kans op overstromingen aanzienlijk wordt verkleind. Ook houden halfverhardingen water vast, waar de natuur uit kan putten in perioden van langdurige droogte.

Unieke Koersmix verhardingen

Wat Koersmix onderscheidt van andere halfverhardingen in de branche zijn de volgende eigenschappen:

 • Zelfherstellend vermogen;
 • Hogere erosiebestendigheid;
 • Hogere draagkracht;
 • Onderhoudsarm;
 • Rolstoelvriendelijk;
 • Minder onkruidingroei;
 • Scheuren niet (bv. door de groei van boomwortels);
 • Lucht- en waterdoorlatend.

Partners