INSECTENMUUR

Dit fraaie insectenmodel is op iedere schaal te realiseren en kan dus in iedere tuin een plekje vinden. Of het nu gaat om een particuliere tuin, bedrijfstuin, gemeenteplantsoen, groen van woningcorporaties maar ook op het schoolplein, de golfclub en bij een horecagelegenheid. Neem uitgebreid de tijd om het hotel te bestuderen en zie welke gasten er allemaal al hebben ingecheckt. Een mooi voorbeeld van hoe je op een gemakkelijke manier een bijdrage kunt leveren aan de groei van biodiversiteit.

Groendak

Ook het insectenhotel is voorzien van een groendak. In dit geval is er gekozen voor een zwaarder groendaksysteem waarbij de vegetatie zich ook meer van nature kan ontwikkelen.

 

In tegenstelling tot de standaard Sedumdaken hebben deze toegepaste systemen een hogere (bio)diversiteit (soortenrijkdom). Hierdoor zijn deze daken nog interessanter voor bijen, vlinders en andere kleine insecten. Daarnaast zorgt de hogere vegetatie voor meer beschutting waardoor ook vogels en/of kleine zoogdieren de daken bezoeken en soms zelfs gebruiken als nestgelegenheid. Met name door het gebruik van de ND SM-50 Substraatplaten in combinatie met een dun laagje substraat, kan er op lichte dakconstructies, toch een groendak gerealiseerd worden met een (bio)diversere vegetatie.

nophadrain-illustratie-1-1

de voordelen

Groendaken zijn in de afgelopen jaren aanzienlijk in populariteit gestegen. Logisch, want inmiddels zijn de voordelen van groendaken bewezen:

  • De vegetatie en de vegetatiedragende laag houdt het regenwater vast en zorgt voor een vertraagde afvoer van het regenwater. Hierdoor worden de riolen niet in één keer belast met een grote hoeveelheid water tijdens piekbuien.
  • Groendaken zorgen voor biodiversiteit en creëren een aantrekkelijke leefomgeving voor diverse dieren en insecten.
  • Een Sedumdak zorgt voor verbetering van de luchtkwaliteit doordat fijnstof en CO2-worden opgenomen.
  • Groendaken verhogen de levensduur van de dakbedekking.
  • Groendaken gaan onder andere het hitte-eilandeffect tegen. In tegenstelling tot betonnen daken zetten groendaken de zonne-energie niet volledig om in warmte-energie. Daarnaast wordt er door de verdamping waterdamp geproduceerd. Dit zorgt voor een verkoelend effect op de omgeving. Tevens worden omgevingsgeluiden gedempt door de vegetatie.
  • Werken en leven in een groene omgeving heeft voor de mens een ontspannende werking en zorgt voor minder stress en meer rust vanwege haar natuurlijke uitstraling.
  • Een groendak past beter in het landschap en ziet er mooier uit dan een zwart dak.
  • De combinatie van een groendak met zonnepanelen zorgt voor een efficiëntere omzetting van energie. De zonnepanelen hebben een hoger rendement.

Partners