Practice what we preach!
Klimaatadaptatie en het verlies aan biodiversiteit zijn actuele thema's. Een groene omgeving, waar hemelwater natuurlijk kan infiltreren is een belangrijk onderdeel binnen onze inzending. Met het zorgvuldig samengestelde beplantingsplan geven wij voornamelijk invulling aan het versterken van de biodiversiteit. Er is gebruik gemaakt van een hoge diversiteit aan planten waarbij er veel aandacht is besteed aan de bloeitijden van nectar leverende bloemen (drachtplanten). Van maart tot en met november treft u in onze inzending nectaraanbod voor bijen, zweefvliegen en vlinders. Deze nuttige insecten maken onderdeel uit van het volledige ecosysteem en zullen op hun beurt weer dienen als prooidieren voor onder meer vogels en vleermuizen.
Voordat u onze inzending betreedt ziet u vanaf grote afstand het groene dak van ons paviljoen dat bestaat uit wilde bloemen en Sedum. Er is bewust gekozen voor een Sedum-kruidendak, hierdoor zal er namelijk een grotere verscheidenheid aan insecten worden aangetrokken.
Ook op het dak van het insectenhotel is er gebruik gemaakt van verschillende soorten kruiden.
Berkenbosje
Bij de entree van de inzending treft u een berkenbosje. De natuurlijke ondergroei van het bosje bestaat uit een ingetogen rood-bruin kleurenpallet dat u aantreft in een bosrijke omgeving. Het Pijpestrootje geeft een knipoog naar de typische heidevelden in Nederland.
Tuinkamer
Vanuit het berkenbosje loopt u direct de tuinkamer in. De tuinkamer is voorzien van groene wanden.ย Tevens vindt u daar een tweetal groeiplaatsinrichtingen voor bomen. Het beplantingsplan streeft hier een intieme bossfeer na.
U treft hier geen uitbundige bloei aan, maar juist ingetogen kleuren en bijzondere planten met een typische bladstructuur zoals de Japanse wasbloem en Nieskruid. Enkele siergrassen zoals Hakonachloa en Sneeuwwitte veldbies geven het geheel structuur.
Vitaalgroen
Onze inzending beschikt over een tweetal beplantingsvakken voorzien van VitaalGroen. Vitaalgroen is een eigentijds vaste planten concept voor de openbare ruimte, denk hierbij aan buitenruimten in de woonwijk, bij zorginstellingen en bij bedrijven. Door gebruik te maken van bloeiende vaste planten vergroten wij het nectar aanbod voor bloembezoekende insecten als bijen en vlinders. Om de bloeitijd te verlengen en het geheel speelser te maken, hebben wij sieruien toegevoegd.
Waterretentiedak
Het waterretentiedak is aangeplant met kruiden die gebruikt worden ter consumptie. Op deze wijze willen wij de verbinding tussen mens en natuur herstellen door tuin en keuken samen te brengen.
Groene beek
Het hemelwater vanuit de gieter loopt via het retentiedak naar de groene beek. Deze beek is aangeplant met o.a. Zegge, Kruipend zenegroen, Penningkruid, Kattenstaart, Siberische lis en Schildblad. Een mengeling van gecultiveerde en natuurlijke planten, die extensief te beheren zijn. Het geheel blijft visueel aantrekkelijk door het natuurlijk evenwicht dat hierdoor ontstaat.
Vlindertuin
Aan het einde van onze inzending loopt u de vlindertuin in. U treft hier een gemengde haag met een natuurlijke uitstraling. De haag bestaat onder andere uit Gele kornoelje, Haagbeuk, Meidoorn, Gewone liguster en Veldesdoorn.
Kleurrijke vaste planten border
De kleurrijke vaste planten border bestaat voornamelijk uit drachtplanten. Tijdens rustige momenten zult u zich verbazen over de diversiteit in (wilde)bijen, zweefvliegen en vlinders. Belangrijke drachtplanten die deel uit maken van het beplantingsplan en die vlinders lokken zijn Koninginnekruid, Ijzerhard, Marjolijn en Rode zonnehoed.
Het geheel wordt afgemaakt met een grote solitaire boom; de Wimperlinde. Laat u zich verwonderen door de prachtige bladeren, zijn heerlijke geur en de tal van insecten die zijn bloemen bezoeken.
De oplossingen die wij hier laten zien zijn toepasbaar in iedere particuliere tuin, bedrijfstuin, gemeenteplantsoen, groen van woningcoรถperaties maar ook op het schoolplein, de golfclub en bij een horecagelegenheid. Meer lezen over de toegepaste verharding in onze Groene kamer?
Meer lezen over de beplanting in onze Groene Kamer?