Renovatie met Vitaalgroen

Woningcorporatie Staedion/Loosduinen in Den Haag; een woningcorporatie met visie op duurzaamheid. Samen met haar bewoners streven naar het energiebewustzijn en het toepassen van duurzame materialen en bronnen. Een fijne samenwerkingspartner voor Groencollectief Nederland.

Wens

De wens vanuit Woningcorporatie Staedion/Loosduinen; een duurzame renovatie van de buitenruimte rondom wooncomplex Hagheduyn in Kijkduin. Een concept ontworpen op basis van natuurlijke beplanting passend in het omringende ´landschap´.

image

Resultaat

Een mooie uitdaging voor Weverling Groenproviders, een van de partners, voor het ontwerpen en renoveren van de buitenruimte rondom wooncomplex Hagheduyn in Kijkduin.

Samen met adviesbureau West Beplantingsadvies is de invulling van de beplanting vormgegeven. Daaraan voorafgaand is vanwege de ligging van wooncomplex Hagheduyn (Natura 2000-gebied) een professionele QuickScan Flora- en Fauna uitgevoerd om de aanwezigheid van beschermde plant- en diersoorten uit te sluiten.
VitaalGroen; het verrassend kleurrijke en duurzame beplantingsconcept van Groencollectief Nederland is deels in het ontwerp toegepast om het geheel een natuurlijke uitstraling te geven. Hierbij rekening houdend met het feit dat de beplanting snel moet dichtgroeien en tevens vraatbestendig (konijnen) zou moeten zijn. Hagheduyn grenst direct aan de kust waardoor er gebruik gemaakt is van puur duinzand. Door de aanwezigheid van alleen puur duinzand is er bij de renovatie veel aandacht geschonken aan bodemverbetering.

Natuurlijke glooiingen, afgeplant met helmgras, waarbij het helmgras direct gestoken uit de duinen in de tuin is gepland. Naast helmgras zijn er ook diverse andere soorten beplanting gebruikt als Neepeta, Allium, Salvia, Agastache en Crocosmia. Om de uitstraling van de buitenruimte nog verder te optimaliseren en te professionaliseren, is gekozen voor een natuurlijke haag van olijfwilgen met daaromheen een modern hekwerk om de tuin verder te omlijsten.

Realisatie project Hagheduyn.