Het is hartje winter, doorgaans nog niet de periode dat u zich bezig houdt met de eikenprocessierups en de problemen dat dit diertje met zich meebrengt. Echter is de winter de periode bij uitstek om aan de hand van de monitoring van eipakketten een verwachting uit te spreken over de plaagdruk van komend seizoen en om vervolgens een koers uit te zetten voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Eikenprocessierupstotaalzorg kan u hierbij helpen en u deze zorg uit handen nemen. De participerende bedrijven binnen ons totaalconcept maken allen deel uit van Groencollectief Nederland, waardoor wij een landelijke dekking bieden.

Over de vooruitzichten betreffende de plaagdruk voor aankomend seizoen valt zonder monitoring enkel te speculeren. Het eerste vooruitzicht is dat de plaagdruk die van vorig jaar kan overstijgen. Deze verwachting is mede gebaseerd op de wetenschap dat afgelopen jaar in den lande sprake is geweest van een toename van eikenprocessierups van maar liefst 30%. In theorie moeten we dus rekening houden met meer uitvliegende volwassen vlinders en dus ook meer eiafzet over een groter verspreidingsgebied. Daarnaast hebben we te kampen met een extreem zachte winter. De ervaring met eerdere zachte winterse omstandigheden is dat de piekmomenten van plaagdruk zich al enkele weken eerder aandienen. De natuur loopt anderhalve maand voor op schema, zo meldde bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University en coördinator van De Natuurkalender  in het radioprogramma Vroege Vogels. De weersomstandigheden van de afgelopen periode bezorgen niet alleen lentekriebels bij ons. Wellicht dat ook de eikenprocessierups op deze klimaatomstandigheden reageren door zich al vroeg in het jaar explosief te ontwikkelen.

Om goed voorbereid aan de start te verschijnen, adviseren wij u om uw eikenbestand te laten monitoren en uw werkwijze vast te leggen in een plan van aanpak. Wij zouden graag met u een afspraak maken om u hiermee te ontzorgen.

Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar de volgende websites:

www.eikenprocessierupstotaalzorg.nl